Afbeelding
28 apr 21
28 apr 21
Stemming over het Europese Corona-reisbewijs

Vanmiddag is in het Europees Parlement de stemming geopend over een digitaal Europees certificaat dat moet aantonen dat de toonder gevaccineerd is tegen Covid-19 of recent negatief getest is op Covid-19.

Het voorstel waarover wordt gestemd is een compromis, dat bereikt is tussen fractiewoordvoerders in de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) van het Europees Parlement. Morgenochtend zal de uitslag van de eindstemming gepubliceerd worden. D66-Europarlementariƫr Sophie in 't Veld is lid van de commissie LIBE en onderhandelde mee namens Renew Europe. Zij verwacht grote steun voor het voorstel:

"Een grote meerderheid binnen het Europees Parlement is eensgezind in de zoektocht naar een Europese weg uit het doolhof van nationale beperkingen, dat de EU-lidstaten hebben opgeworpen. Europeanen willen vrij weer vrij reizen. Dat recht hebben ze. Met een QR-code op zak kunnen ze bewijzen dat ze dit recht veilig uitoefenen op het moment dat ze een landsgrens passeren"

De Europese Commissie is aan de slag gegaan met een Digital Green Certificate. Dit corona-reisbewijs moet in alle EU-lidstaten bruikbaar zijn, zonder dat er nog extra nationale bewijzen of bewijsstukken nodig zijn in de EU-lidstaat van aankomst. Ook andere beperkingen, zoals een quarantaineplicht of aanvullende verplichte tests vervallen indien iemand drager is van een geldig certificaat van vaccinatie, negatieve test of voldoende antilichamen. In 't Veld benadrukt dat een van die drie kwalificaties voldoende informatie is voor de autoriteiten die erop controleren:

"Als je naar een ander Europees land reist, dan hoeft de overheid daar alleen te weten of je geen gevaar voor de volksgezondheid bent. Meer niet. Daarom beperkt het certificaat zich tot enkel die relevante informatie. Het inzien van persoonsgegevens of andere privacy-inbreuken blijven de drager bespaard."

Ze wijst erop dat een corona-reisbewijs de drager moet ontslaan van last-minute opgelegde verplichtingen die niet voor de plaatselijke bevolking gelden:

"Vrij reizen moet ook echt vrij reizen zijn. Daar hoort ook bij dat je als reiziger voorspelbaarheid hebt, zonder verrassingen. Dit certificaat moet juist de zekerheid bieden dat er geen extra eisen worden gesteld, bijvoorbeeld een last minute quarantaineplicht, bovenop de regels die voor alle burgers in het land van bestemming gelden."  

print