Afbeelding
13 nov 18
13 nov 18
Roemeense regering door het Europees Parlement op de vingers getikt

Vandaag heeft het Europees Parlement een kritische resolutie over de rechtsstaat in Roemeniƫ aangenomen. Deze resolutie is onder leiding van de liberale ALDE-groep in het Europees Parlement opgesteld. De Roemeense regering heeft de afgelopen tijd een aantal maatregelen genomen die de onafhankelijke rechtsspraak en de strijd tegen corruptie ondermijnen. Er zijn ook voorstellen van de Roemeense regering die het moeilijker maken voor ngo's om te opereren en die de vrijheid van vereniging belemmeren. Daarnaast heeft er onlangs een referendum plaatsgevonden in Roemeniƫ om het huwelijk alleen mogelijk te maken tussen een man en vrouw. Gelukkig heeft dat referendum de nodige 30% opkomst niet gehaald.

Sophie in 't Veld, delegatieleider van D66 in het Europees Parlement: "

De Roemeense regering moet een aantal maatregelen terugdraaien, want dit kan zo niet langer. Er is al lang geen sprake meer van incidenten, maar van een structureel probleem."

"We zijn er iedere keer te laat bij als EU: we reageren pas als er een probleem is, terwijl juist problemen zouden moeten voorkomen. Daarom moeten we zo snel mogelijk een structurele aanpak hebben voor dit structurele probleem. De "grondrechten-APK" moet nu echt van de grond komen, om ieder EU-land ieder jaar langs een onafhankelijke meetlat te kunnen leggen. Deze herhaling van politiek geladen zetten, nadat het al mis is gegaan moeten we voorkomen"

In 't Veld wijst op gevallen waar Europees toezicht kan leiden tot het voorkomen van erger en soms zelfs tot positieve ontwikkelingen leidt, zoals bijvoorbeeld in Slowakije. Later deze week stemt het Europees Parlement ook over een resolutie van de hand van Sophie in 't Veld, waarin de Europese Commissie en de Raad van Minister worden opgeroepen om nu eindelijk mee te werken aan het opzetten van de "grondrechten-APK".

print