Afbeelding
17 apr 18
17 apr 18
Reactie In 't Veld op nieuwe voorstellen vingerafdruk op Europese ID-kaarten

Zojuist kondigde Eurocommissaris Dimitrios Avramopoulos aan dat alle Europese identiteitskaarten voortaan verplicht een digitale vingerafdruk moeten hebben. Sinds 2009 gold dat al voor paspoorten. D66-Europarlementariër vindt dat de voorstellen zorgen voor schijnveiligheid en noemt het symboolwetgeving.

In 't Veld: "Een half jaar geleden kwam al naar buiten dat al vrijwel nooit naar de vingerafdrukken in Nederlandse en Belgische paspoorten wordt gekeken. Schiphol en andere autoriteiten kunnen de afdrukken om technische redenen niet eens lezen. Nu wordt het zoveelste voorstel met veel spierballenvertoon door de Commissie gepresenteerd. Een schijnvertoning."

Evaluatie

Sinds 2009 is het voor alle EU-lidstaten verplicht om de biometrische gegevens op te nemen in het paspoort. Na de invoering bleek dat er helemaal niets mee is gedaan. Ongeveer 20 miljoen vingerafdrukken zijn bij Nederlanders afgenomen. In 't Veld stelde hier in november al vragen over aan de Commissie.

In 't Veld vervolgt: "De Commissie zou haar maatregelen eerst eens goed onder loep moeten nemen voordat ze er weer een flinke schep bovenop doet. Er is al een wildgroei aan maatregelen, terwijl niemand weet wat het oplevert. Zo pak je terroristen en criminelen niet aan. Hiermee creëert de Commissie slechts schijnveiligheid en verspilt ze onnodig veel geld."

Het voorstel van de Europese Commissie moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de lidstaten. 

Voor meer informatie

Sophie in 't Veld: +32 477 623 765
Anne Ruth Schussler (persvoorlichter): +32 484 20 15 18

print