Afbeelding
06 jun 18
06 jun 18
Nieuwe onderzoekscommissie naar veiligheid journalisten in EU

In het Europees Parlement is een speciale “Rule of Law Monitoring Group” opgericht naar aanleiding van de moorden op journalisten Daphne Caruana Galizia in Malta en Jan Kuciak in Slowakije. De journalisten deden onderzoek naar corruptie in regeringskringen. De onderzoekscommissie zal rapporteren over het functioneren van de rechtsstaat, met een specifieke focus op corruptie en persvrijheid.

D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld leidt de commissie. “Journalisten moeten in alle vrijheid en zonder druk hun werk kunnen doen. Dat zij ook in Europa nog steeds in de problemen raken of worden geïntimideerd, is onacceptabel. Kritische journalisten zijn broodnodig in een gezonde democratie, en zeker om corruptie te bestrijden,” aldus In ´t Veld.

Het Europees Parlement maakt zich ondertussen grote zorgen over de geringe vooruitgang bij de moordonderzoeken in Malta en Slowakije. In ’t Veld: “Het is belangrijk dat we druk op de ketel blijven houden, zodat echt alles op alles wordt gezet om de waarheid boven tafel te krijgen.”

Bezoek aan Slowakije
In maart bezocht de D66’er Slowakije met een delegatie uit het Europees Parlement. De bevindingen werden later gepresenteerd in een onderzoeksrapport.

In ‘t Veld: “We troffen een diep verdeeld land aan. Die tweedeling zagen we ook binnen overheidsinstanties: één deel ziet de overheid als zelfbedieningswinkel en één deel streeft naar een moderne en transparante overheid. Het dubbeltje kan dus twee kanten opvallen. Europa moet het zetje de goede kant op geven. Daar blijven wij vanuit het Europees Parlement op toezien.”

De onderzoekscommissie heeft een mandaat tot 31 december. Het mandaat voorziet in de mogelijkheid van hoorzittingen, vergaderingen, onderzoeksmissies, rapportage aan het Europees Parlement en een definitieve resolutie. De commissie gaat bovendien toezien op de follow-ups van de conclusies en aanbevelingen die het Europees Parlement heeft aangenomen in de resoluties over Malta en Slowakije.

print