Afbeelding
11 sep 20
11 sep 20
Niet genoeg

De "deal" over het opnemen van honderd kinderen en kwetsbare personen uit de Hel van Moria geeft een heel bittere nasmaak. Iedereen met een geweten begrijpt dat dit volstrekt onvoldoende is. Onvoldoende voor de 12000 slachtoffers in Moria, en onvoldoende rechtvaardig.

Laten we in onze teleurstelling één ding niet vergeten: honderd mensen kunnen snel weg uit Moria. We gaan ervoor zorgen dat dat inderdaad snel geregeld wordt. Dat is te danken aan iedereen die in heel het land, in gemeenten, in actiegroepen en op sociale media van zich liet horen. Laten we die druk verder opvoeren. Dit moet geen eenmalige "uitzondering" zijn, zoals Broekers-Knol bleef herhalen gisteren. Nee, dit moet het begin zijn van echte medemenselijkheid en solidariteit in Europa. Deze mensen hebben recht op een léven, en niet alleen maar overleven.

Met nadruk op mede-ménselijkheid. De vestzak-broekzakoperatie, het gegoochel met cijfers is beschamend. Achter die cijfers gaan namelijk mensen, kinderen ook, schuil. Rutte’s “mildheid en genade”, waar mevrouw Broekers-Knol zelf van profiteerde vorige week, zijn gesmolten voor de zon. Een dubbele moraal van jewelste.

Eurocommissaris Johansson, die koortsachtig probeert zoveel mogelijk opvangplekken voor slachtoffers uit Moria te vinden in de lidstaten, is blij met elke plek. Ook het Europees Parlement wil de evacuatie van alle asielzoekers uit Moria. Maar nadat Rutte afgelopen zomer Zuid-Europa de les las, zijn het opnieuw twee van de Vrekkige Vier, Nederland en Oostenrijk, die niet of nauwelijks willen bijdragen aan een gezamenlijke Europese opvang.

De snoeiharde werkelijkheid is dat er een hard-rechtse meerderheid is in de kamer. De VVD weet dat ze over rechts een meerderheid heeft voor een hardvochtig migratiebeleid. Die rechtse meerderheid rekent erop dat niemand maalt om vluchtelingen als ze verborgen zitten achter getalletjes. Daar moeten we volgend jaar verandering in brengen. En Nederland weer van zijn menselijke kant laten zien.

print