Afbeelding
19 apr 18
19 apr 18
Europees Parlement roept op tot fonds voor mensenrechtenorganisaties in nood

Zojuist riep het Europees Parlement de Europese Commissie op om een fonds op te zetten voor mensenrechtenorganisaties in Europa in nood. De oproep kon op brede steun rekenen. D66 verwelkomt het voorstel.

D66-Europarlementarier Sophie in ’t Veld: “Kijk naar landen als Hongarije of Polen, daar worden kritische mensenrechtenorganisaties aan de lopende band getreiterd en geïntimideerd. Autoritaire leiders als Viktor Orbán maken hun financiering onmogelijk, terwijl kritische stemmen broodnodig zijn in een iedere democratie. Dit fonds is een steun in de rug voor die organisaties.”

Het fonds is bedoeld voor mensenrechtenorganisaties en lokale burgerinitiatieven die bijvoorbeeld opkomen de rechtsstaat, die vechten tegen racisme, voor gelijke rechten voor vrouwen en LHBTI-personen en voor vrijheid van meningsuiting.

In ’t Veld: “Onlangs kwamen Amnesty Hongarije, Civil Liberties Union, Transparancy International Hongarije en andere maatschappelijke organisaties al op een zwarte lijst terecht. Onder het mom van bestrijding van ‘buitenlandse invloeden’ wordt financiële steun vanuit het buitenland verdacht gemaakt en afgeknepen. Organisaties kunnen zo niet rondkomen, en medewerkers komen op straat te staan. Voor hen springen we nu op de bres zodat zij op kunnen blijven komen voor onze waardengemeenschap.”

Voor meer informatie:

Sophie in ‘t Veld: +32 477 623 765
Anne Ruth Schussler (persvoorlichter): +32 484 20 15 18

print