Afbeelding
23 jul 20
23 jul 20
Europees Parlement moet EU begroting en herstelpakket bijsturen

Vandaag debatteerde het Europees Parlement over de deal die is bereikt door de EU lidstaten over de begroting en het herstelpakket. Na de euforie over het bereiken van een broodnodige deal is de nuchtere constatering dat er nog veel gerepareerd moet worden door het Europees Parlement. Tegenover grote doorbraken, zoals het aangaan van gezamenlijke schulden en eigen middelen voor de EU, staat een kaalslag op investeringen die de EU toekomstbestendig moeten maken. Ook leggen de regeringsleiders zich neer bij een EU waar inmiddels al twee lidstaten geen volledige democratieën meer zijn. Dat is een enorm zwaktebod.

Sophie in 't Veld (D66) wijt de kaalslag aan tunnelvisie: "Het is de afgelopen dagen alleen maar over de centen gegaan en dat is te zien aan het resultaat. We lijken weer beland in discussies uit de jaren 1980 over 'rebates'. Helaas speelt Mark Rutte daar een hoofdrol in. Zijn prioriteit was een korting voor Nederland, maar dat is ten koste gegaan van investeringen in het klimaat, in onderzoek, het bestrijden van de pandemie en de aanpak van de rechtsstaatscrisis in Europa. Dat is ook ten koste gegaan van onderzoeksgelden waar Nederlandse universiteiten van profiteren. Het Parlement heeft als wetgever de macht en de plicht om dat te corrigeren."

Onder enorme druk van een aanstaande economische crisis zijn de regeringsleiders tot een deal gekomen, maar de aanloop was niet fraai. Karikaturen vlogen over en weer en het wantrouwen tussen Europeanen is vergroot om te kunnen scoren in het thuisland. Bovenal hebben meerdere regeringsleiders het doen lijken, alsof nationale belangen en Europese belangen tegengestelde belangen zijn. De gevolgen daarvan zullen lang doordreunen.

In t Veld: "Er heeft een cynische uitruil plaatsgehad tussen de wensen van een klein aantal landen en prioriteiten voor het Europa van morgen. De besluitvorming met nationale veto's is failliet. Eén land kan zijn wil aan de hele EU opleggen. Het Europees Parlement moet wel in het algemeen belang handelen nu. Ook het Nederlands belang is gediend bij een deal die wel investeert in onderwijs, onderzoek en klimaat. Vraag maar aan Nederlandse onderzoekers, Nederlandse ondernemers en iedereen die zijn brood verdient in de exportsector. Rutte koos voor een korting boven die belangen."

print