Afbeelding
06 okt 20
06 okt 20
Europees Hof verbiedt sleepnetwetten

Het Europees Hof bevestigt opnieuw dat de grootschalige en langdurige opslag van telecomgegevens van onverdachte personen onwettig is. In rechtszaken tegen Franse, Belgische en Britse sleepnetwetten aangespannen door privacyorganisaties stelt het Hof vanochtend dat met een sleepnet ongericht zoveel mogelijk gegevens van mensen opscheppen en deze bewaren is niet toegestaan is. Telefoongegevens zijn tegenwoordig veel meer dan alleen de tijdstippen waarop je hebt gebeld. Ze geven een gedetailleerd beeld van de handel en wandel van een individu: reisbewegingen, financiële gegevens, sociale en zakelijke netwerken.

Het Hof laat gebruik van data dan ook toe, maar zet de voorwaarden nog eens uiteen:

  1. Geen algemene, onbeperkte toegang tot alle persoonsgegevens, alleen bij échte serieuze bedreiging voor nationale veiligheid en alleen onder strikte voorwaarden

  2. Toegang tot persoonsgegevens alleen met toestemming van de rechter

  3. De verplichting om betrokken partijen te informeren, tenzij dit het onderzoek in gevaar brengt

  4. Persoonsgegevens moeten in de EU worden opgeslagen

Sophie in 't Veld, Europarlementariër van D66 ziet deze voorwaarden als essentieel, want zij maakt zich zorgen over de honger van veiligheidsdiensten naar de gegevens van burgers: "Onze rechten moeten gerespecteerd worden bij het handhaven van de openbare orde. Criminelen opsporen met behulp van de nieuwste technologie moet mogelijk zijn, maar als een Rupsje Nooitgenoeg alsmaar meer gegevens van grote groepen mensen opslaan, heeft niets te maken met gerichte opsporing."

In 't Veld is beducht op problemen in de toekomst, wanneer deze praktijk geen halt toegeroepen wordt: "Het recht om niet als een verdachte behandeld te worden is zo ongelofelijk belangrijk. Als dat vervaagt, dan is het einde zoek. Zeker nu kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenning hun intrede doen, kunnen we daar geen spelletjes mee spelen. De houding dat als je niets verkeerd doet, je dan ook niets te verbergen hebt moeten we snel afwerpen. Zoveel is wel duidelijk geworden na de problemen bij de Belastingdienst."

"Het is goed dat het Europees Hof tegenwicht biedt aan de data-honger van nationale overheden. Het is niet voor het eerste dat deze Europese instantie meer aan de kant staat van gewone Europeanen dan nationale regeringen."

print