Afbeelding
19 dec 19
19 dec 19
EU Hof opnieuw kritisch over ondeugdelijk EU-VS privacy-akkoord: D66 hekelt slappe handhaving EU privacywet tegenover VS

D66-Europarlementarier Sophie in 't Veld ziet haar kritiek op “Privacy Shield” bevestigd door de opinie van de Advocaat-Generaal van het Europees Hof van Justitie. De Advocaat-Generaal zet grote vraagtekens bij de deugedelijkheid van Privacy Shield, de regeling waarmee de Europese Commissie toestemming geeft voor het doorgeven van persoonsgegevens door bedrijven naar de Verenigde Staten. In 't Veld reageert: "Hoeveel keer kan een ezel zich aan dezelfde steen stoten? Het Europees Parlement heeft keer op keer geëist dat de Europese Commissie zich veel steviger opstelt tegenover de Amerikanen. De voorganger van het Privacy Shield, Safe Harbour, zat ook vol gaten. Het Europees Parlement heeft herhaaldelijk opgeroepen Privacy Shield in te trekken, maar de Commissie en de nationale regeringen blijven koppig vasthouden. En elke keer weer worden ze teruggefloten door het EU Hof van Justitie"

De vraag aan het EU Hof werd voorgelegd op initiatief van privacyactivist Max Schrems, die ook al eerder een belangrijke rechtszaak over doorgifte van persoonsgegevens naar de VS won. Dankzij zijn inzet werd in 2015 het zogeheten Safe Harbour Programme door de rechter vernietigd. In de huidige rechtszaak stelt Schrems dat Facebook nog steeds geen voldoende privacybescherming kan bieden tegen de verplichte massasurveillance in de VS. Hoewel de Advocaat-Generaal mild was over de standaard clausules van de Europese Commissie over datadoorgifte naar derde landen, spreekt hij twijfels uit over het Privacy Shield waar de afgelopen jaren veel kritiek op is geuit. In 't Veld: "D66 wil dat de Europese Commissie zo snel mogelijk naar het Parlement komt met een reactie op deze terechte twijfels over het Privacy Shield. De Commissie kan niet langer uitspraken en adviezen van het Europese Hof naast zich neerleggen."

 

Zoveelste debacle

In 't Veld wijst erop dat dit al het zoveelste debacle is met slechte privacybescherming van Europese burgers die de Europese Commissie blijft verantwoorden. Naast de Safe Harbour regeling werden eerder ook al de Richtlijn Bewaarplicht Telecomgegevens en PNR akkoorden met de VS en Canada door de rechter vernietigd. In 't Veld: "Het is van de zotte dat de Europese Commissie weigert de privacy van Europese burgers te beschermen, en dat het fundamentele recht op privacy alleen door burgers met veel moed en doorzettingsvermogen kan worden afgedwongen voor de rechter. Handhaven van wetten is de taak van de Commissie. Het is nu ook heel goed mogelijk dat de rechter de zorgen van de Advocaat-Generaal overneemt en Privacy Shield naar de prullenbak verwijst".

In de komende maanden zal de rechter bekijken of hij het advies zal overnemen.

print