Afbeelding
15 dec 20
15 dec 20
EU herziet digitale marktregels

Zojuist heeft de Europese Commissie twee nieuwe wetsvoorstellen gedaan om de grote tech-bedrijven te reguleren. Het gaat om een grote herziening van Europese wetgeving uit 2000, het jaar dat Google net bestond en Mark Zuckerberg Facebook nog moest uitvinden. In de zogeheten "Digital Services Act" krijgen digitale platformbedrijven een aantal nieuwe verantwoordelijkheden, op straffe van hoge boetes (tot wel 6% van hun jaarlijkse omzet). Zo worden ze verplicht transparantie te geven over wie een bepaalde advertentie heeft geplaatst, waarom de gebruiker die advertentie te zien krijgt, en moet de gebruiker via de instellingen in zijn account bij het platform kunnen aangegeven niet geprofileerd te willen worden. Ook zullen bedrijven meer maatregelen moeten nemen om de verspreiding van illegale content tegen te gaan. Via de "Digital Markets Act" wil de Europese Commissie eerder kunnen ingrijpen om de marktmacht van de tech-reuzen te reguleren, voordat er een monopolie ontstaat, en voordat er ook daadwerkelijk misbruik is gepleegd.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is voorzichtig positief over de wetsvoorstellen:

Europa heeft een grote inhaalslag te maken. De politiek maakt de regels in een democratie, maar online deelt een handvol tech-bedrijven momenteel de lakens uit. Nu komt er wetgeving om die scheefgroei recht te trekken”

In ’t Veld denkt dat de Europese Commissie er goed aan doet door de samenhang tussen diensten- en marktregels te bewaken:

"Google, Facebook en Amazon hebben een winstoogmerk. Hun marktmacht gaat echter zo ver dat deze bedrijven bepalen wat we lezen, zien en kopen, soms ten koste van onze vrijheid en democratie. Het is goed dat internetgebruikers de mogelijkheid krijgen om met een druk op de knop te ontsnappen aan het vizier van dit soort bedrijven."

Ze is licht kritisch op de plannen van de Commissie om illegale content tegen te gaan:

"De voorstellen om verspreiding van illegale content tegen te gaan moeten we heel goed gaan bekijken. Wat nu legaal is offline, moet dat ook online blijven. We moeten heel goed oppassen dat bedrijven niet overmatig content moeten gaan scannen om illegale content op te sporen, de zogeheten uploadfilters. Dat is in strijd met de privacy van de gebruiker."

Een van de nieuwe maatregelen is dat de betreffende bedrijven toegang moeten bieden aan vooraf goedgekeurde onderzoekers, om de risico's van het gedrag van deze bedrijven voor fundamentele rechten in kaart te brengen. In 't Veld: "Deze academici moeten volgens het wetsvoorstel onafhankelijk zijn van commerciële belangen en moeten bewezen expertise hebben in de risico's die er spelen bij de bedrijven in kwestie. Ik vraag me ernstig af of bijvoorbeeld Aleksandr Kogan, de ontwikkelaar van Cambridge Analytica, hier was goedgekeurd. Ik vrees van wel. Erg zorgelijk."

Volgens In 't Veld betekent de Digital Markets Act niet het einde van de dominantie van Amerikaanse en Chinese tech-sectoren:

"Slechts drie procent van de waarde van de 100 grootste platformbedrijven is in Europese handen, 68 procent in Amerikaanse, en 27 procent in Aziatische handen. Om écht concurrerende Europese techkampioenen te krijgen, is meer nodig dan de vandaag voorgestelde maatregelen. Er zijn nog steeds teveel belemmeringen in de 27 lidstaten om van start up uit te groeien tot Europese speler die kan concurreren met Facebook, Google en Amazon."

print