Afbeelding
20 dec 18
20 dec 18
D66 kritisch op houding Europese Commissie naar Privacy Shield

Gisteren liet de Europese Commissie in haar jaarlijks evaluatierapport weten dat het zogeheten Privacy Shield, de regeling waarmee de Europese Commissie toestemming geeft voor het doorgeven van persoonsgegevens door bedrijven naar de Verenigde Staten, nog steeds voldoende bescherming geeft aan Europese burgers. Het Europees Parlement eiste in juli net dat het Privacy Shield moest worden stilgelegd, omdat de VS de regels niet volledig naleefden. D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft grote twijfels of het Privacy Shield burgers de juiste privacybescherming biedt en verwacht dat het, net als voorganger Safe Harbour, zal worden vernietigd door het Europese Hof van Justitie.

 

Ombudsman

Ondanks herhaaldelijke beloftes van de VS, is er tweeënhalf jaar na het ingaan van het Privacy Shield nog steeds geen officiële ombudsman waarbij mensen terecht kunnen met hun klacht. De Europese Commissie geeft, ondanks eerdere verlopen deadlines, de Amerikanen weer een kans om voor eind februari een ombudsman aan te stellen.

In 't Veld: "Het is duidelijk dat de VS geen enkele zin hebben om de afspraken na te komen. Europa moet niet langer met zich laten sollen. Het Europees Parlement heeft keer op keer geëist dat de Europese Commissie hardere taal gaat spreken richting de Amerikanen, maar er gebeurt niets. De Europese Commissie moet het Privacy Shield opschorten, totdat het volledig waterdicht is en de VS zich volledig aan de afspraken houden."

 

Datamisbruik door Facebook

Eerder deze week nog bleek dat Facebook na het schandaal met Cambridge Analytica in maart gewoon is doorgegaan met de handel in telefoonnummers en emailadressen van miljoenen gebruikers, zonder dat die hier toestemming voor hadden gegeven. Facebook heeft zich in 2016 echter wel aangesloten bij het Privacy Shield en zou zich dus aan de regels moeten houden.

Sophie in 't Veld: "Dit zoveelste schandaal laat weer eens zien dat Privacy Shield niet waterdicht is en burgers totaal niet beschermt. Wanneer wordt er korte metten gemaakt met dit soort ongure praktijken? De Europese Commissie doet echter alsof alles netjes volgens de regels gaat en steekt haar kop in het zand. Het is nu gewoon wachten totdat de rechter het Privacy Shield naar de prullenbak verwijst. Maar de politiek zou hier het voortouw moeten nemen, in plaats van de rechter haar werk te laten doen: opkomen voor de rechten van Europeanen."

print