Afbeelding
30 jun 17
30 jun 17
D66 feliciteert Duitsland: "Een luid en duidelijk ´ja´ voor gelijke rechten"

D66-Europarlementatier Sophie in 't Veld is verheugd dat de Bondsdag zojuist instemde met het homohuwelijk. Hiermee komt een einde aan de jarenlange impasse. "Net als de overgrote meerderheid van de Duitse bevolking, spreekt het Duitse parlement zich uit voor het homohuwelijk. Dit overtuigende 'ja' voor gelijke rechten is een steun in de rug voor de LHBTI-beweging in Europa."
Doorpakken
De teller met Europese landen waar het homohuwelijk nu geldt, staat vanaf vandaag op twaalf. Zelfs het diep Katholieke Ierland stelde na een referendum het huwelijk open voor paren van gelijk geslacht. In 't Veld: "Ik hoop van harte dat het besluit van vandaag landen als Oostenrijk en Slovenië inspireert om door te pakken met het homohuwelijk en dat het LHBTI-bewegingen in Polen en Litouwen sterkt om het debat in eigen land aan te blijven kaarten".
Gelijke rechten, ook over de grens
D66 wil dat homohuwelijken die binnen Europa zijn gesloten, door alle lidstaten worden erkend. In 't Veld roept de Europese Commissie op hiertoe voorstellen te doen. In 't Veld: "Regenboogfamilies die binnen Europa reizen of verhuizen, moeten hun rechten overal behouden. Ook als ze naar landen gaan waar het homohuwelijk nog niet is ingevoerd. De Commissie heeft eerder maatregelen genomen op het gebied van familierecht, zoals de erkenning van echtscheidingen. Het zou de Commissie sieren juist nu, op een dag als deze, die handschoen voor regenboogfamilies op te pakken."

print