Afbeelding
08 jun 18
08 jun 18
Bezoek aan de Baltic Pride in Riga

Sophie in 't Veld loopt zaterdag mee met de Baltic Pride in de Letse hoofdstad Riga. Hiermee wil zij onderstrepen dat Europa pal staat voor diversiteit en gelijke rechten. In 2015 en 2006 liep ze ook mee.

In 't Veld: “Sinds de toetreding van Letland tot de Europese Unie in 2004 is de LHBTI-emancipatie voorzichtig op gang gekomen. Maar meer is nodig. Het land bungelt in Europa nog steeds onderaan het lijstje als het gaat om het beschermen van LHBTI-rechten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amsterdam, is het vieren van een Pride in Riga nog lang niet vanzelfsprekend. Door zaterdag diversiteit voluit te vieren, wil ik de Letten steunen in hun strijd voor gelijke rechten."

Riga, Vilnius en Tallin

De Baltic Pride wordt ieder jaar afwisselend gehouden in de steden Riga, Vilnius en Tallinn. In deze landen is homoseksualiteit is nog steeds een groot taboe. Het parlement in Letland wees onlangs een voorstel af voor geregistreerd partnerschap. In 't Veld zal daarom ook met maatschappelijke organisaties in gesprek gaan om de rechten van de LHBTI-gemeenschap te bespreken. Ze houdt ook een speech.

In 't Veld: “Homofobie en discriminatie zijn helaas nog aan de orde van de dag. D66 blijft zich inzetten voor een progressief Europa, voor gelijke rechten voor álle Europeanen. Iedereen met zichtbaar zichzelf kunnen zijn, ongeacht wie je bent of van wie je houdt. Die boodschap moeten we luid blijven uitdragen en verdedigen.”

print