Afbeelding
05 jun 18
05 jun 18
Alle EU-lidstaten moeten rechten gehuwde homo’s erkennen

Het Europees Hof stelde zojuist dat de echtgenoot van een EU-burger van hetzelfde geslacht uit een niet-EU-land in de hele Europese Unie recht heeft op verblijf bij zijn of haar partner. Een doorbraak, volgens D66-Europarlementarier Sophie in ‘t Veld:

“Geweldig nieuws en een mijlpaal voor regenboogfamilies in heel Europa. Ook lidstaten die het homohuwelijk niet erkennen, moeten de rechten van LHBTI-echtparen voortaan erkennen. Vrij verkeer van personen is een recht van álle Europeanen, ongeacht wie je bent en van wie je houdt.”

Forse stap vooruit

D66 feliciteert Adrian Coman en Clai Hamilton voor hun doorzettingsvermogen in deze zaak. Aanleiding was de weigering van de Roemeense autoriteiten om Hamilton, de Amerikaanse echtgenoot van de Roemeense Coman, toe te staan permanent in Roemenië te wonen en werken. In dit land is het huwelijk nog steeds niet opengesteld voor iedereen.

In ’t Veld: “D66 is verheugd dat het Europees Hof de rechten van regenboogfamilies versterkt. Een forse stap vooruit. Nu moeten politici boter bij de vis doen en zorgen dat de rechten van regenboogfamilies ook echt worden vastgelegd in wetten. D66 blijft zich daarom inzetten voor een progressief Europa, voor gelijke rechten voor alle Europeanen, ongeacht de EU-lidstaten waar ze leven.”

 

Voor meer informatie:

Sophie in ‘t Veld: +32 477 623 765
Anne Ruth Schussler (persvoorlichter): +32 484 20 15 18

Tweet dit artikel Deel dit artikel op Facebook

print