Afbeelding
17 mei 17
17 mei 17
Sophie in ‘t Veld wil opheldering laptopverbod Trump

D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld vraagt de Europese Commissie dringend om opheldering over het aangekondigde laptopverbod van president Trump. Morgen overlegt de Commissie hierover met de Amerikaanse autoriteiten in Brussel.

In ‘t Veld: “Een verbod op laptops en tablets in vliegtuigen heeft grote gevolgen voor reizigers, luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden. Ik roep de Commissie op hier open en duidelijk over te zijn. Ook wil ik weten of de Amerikanen dreigen met opheffing van het visumvrijreizen naar de VS als de EU niet meewerkt met het verbod.”

Schijnveiligheid
Passagiers mogen volgens de maatregel van Trump hun laptop niet meenemen naar hun stoel, terwijl de apparaten wel mee het vrachtruim in gaan. In ‘t Veld: “Het is de zoveelste keer dat Amerika veiligheidsmaatregelen aan Europa opdringt. Nu stelt Trump voor om laptops alleen te vervoeren in het ruim. Dat klinkt als een borstzak-vestzak oplossing. Met Trumps schijnveiligheid schieten we niets op.”

Vloeistofverbod
In 2006 werd een soortgelijke maatregel voor handbagage doorgevoerd. Er kwam een verbod op vloeistofverpakkingen groter dan 100ml. In ‘t Veld: “Dit verbod zou al in 2013 van tafel gaan, omdat het inefficiënt en niet doeltreffend bleek. Inmiddels is er goede technologie om vloeistoffen voor explosieven te screenen. Ik wil van de Commissie weten waarom het verbod nog steeds bestaat. We kunnen reizigers en vliegtuigmaatschappijen veel tijd en moeite besparen.”

Lees hier de vragen van In ’t Veld aan de Europese Commissie.

print