Afbeelding
03 apr 17
03 apr 17
Europa moet in actie komen voor bedreigde universiteit Hongarije

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld veroordeelt de voorgestelde inperkingen van de academische vrijheid in Hongarije. Met een nieuw wetswijziging dwingt Orbán internationale universiteiten ook een vestiging in het thuisland te hebben. Daarmee moet de progressieve Central European University (CEU) in de Hongaarse hoofdstad sluiten.

In ’t Veld: “Dit is de zoveelste maatregel waarmee Orbán de Hongaarse democratie onder druk zet. D66 maakt zich grote zorgen over de wijze waarop hij doelgericht kritische geluiden het zwijgen oplegt. Nu gaat het om de vrijheid van onderwijs, eerder dwarsboomde hij al mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke media. We moeten pal staan voor onze Europese waarden en opkomen voor fundamentele rechten van Hongaren.”

Stilte doorbreken

In Hongarije gingen duizenden mensen de straat op. Al meer dan 500 buitenlandse topacademici hebben hun steun uitgesproken voor de bedreigde universiteit. In 't Veld: "Hoog tijd dat de lidstaten en de Commissie de stilte doorbreken en zich duidelijk uitspreken tegen deze maatregelen. Maar ook de Europese Christendemocraten moeten ophouden Orbáns Fidesz-partij, die net als het CDA lid is van de EVP, de hand boven het hoofd te houden.”

Sophie in ´t Veld diende vanmiddag samen met 16 liberale collega´s, waaronder Guy Verhofstadt, parlementaire vragen in aan de Europese Commissie. Bekijk de vragen hier.

print