Afbeelding
11 mei 17
11 mei 17
D66’er In ‘t Veld op de bres voor Nederlanders in het VK

D66’er In ‘t Veld op de bres voor Nederlanders in het VK

D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld is bezorgd over de toekomst van Europeanen in het Verenigd Koninkrijk en Britten in de Europese Unie als gevolg van Brexit. Op initiatief van de D66’er houdt het Europees Parlement vandaag een speciale hoorzitting.

Sophie in ‘t Veld: “Meer dan 100.000 Nederlanders leven op dit moment in grote onzekerheid. Velen van hen wonen al jaren, soms decennia, in het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben daar een huis, een baan en vaak kinderen of kleinkinderen met de Britse nationaliteit. Voor hen is het van levensbelang snel meer duidelijkheid krijgen.”

Duidelijkheid
In totaal wonen meer dan vier miljoen Europeanen in het Verenigd Koninkrijk en Britten in EU-landen. De D66-Europarlementariër wil dat over dit thema snel heldere afspraken komen tussen de EU en het VK. D66 steunt de eis van het Europees Parlement dan ook van harte om deze kwestie prioriteit te geven.

In ‘t Veld: “Het gaat om de toekomst van ruim vier miljoen mensen en hun gezinnen. Zij mogen hoe dan ook niet de dupe worden van de Brexit-onderhandelingen. Families dreigen uiteen te worden gescheurd en mensen raken hun huis, baan of pensioen in één klap kwijt door Brexit. Het is onze morele plicht de rechten van deze mensen veilig te stellen: put people before politics.

Brexit-meldpunt
Eerder richtte In ’t Veld samen met andere Europarlementariërs een EU Citizens Taskforce op. Bij een speciaal meldpunt kunnen mensen terecht met hun zorgen.

In ‘t Veld: “Europeanen in het Verenigd Koninkrijk hebben zelf geen inspraak gehad over het vertrek uit de Europese Unie. Nu maken zij zich grote zorgen over hun lot. Andersom vrezen ook veel Britten in de EU voor hun toekomst. Nationale regeringen moeten daarom allen verklaren dat na Brexit niemand gedwongen zal hoeven vertrekken. Niet door wetten, noch door omstandigheden.”

print